Какво се случва с нашата психика в ситуацията на Ковид 19

Какво се случва с нашата психика в ситуацията на Ковид 19
Вероятно за повечето хора това което се случва носи меко казано тревога и притеснения. При много от хората тази ситуация се възприема като стресова, заплашваща живота и здравето им или това на техните близки.

Изобилстват оплаквания от страх от разболяване или смърт .

При голям процент от хората са налице оплаквания от класически атаки на паника с множество вегетативни симптоми / сърцебиене, задух – с мисли, че вероятно това е симптом на Ковид /, замайване, страхове от прилошаване.

При друга част от хората се наблюдават различно изразени разстройства в съня, в настроението и поведението.

Много често , дори при вече преболедували от Ковид са налице страхове за бъдещето, вътрешна тъга, понякога ужас от преживяното и очакването то да се повтори отново или да обхване близките.

Изолацията – със страховете от общуване, създава предпоставки за задълбочаване на определени особености, които дадена личност притежава, а при пациенти с вече налични психични оплаквания е възможно да породи обостряне в състоянието.

Не са рядкост и случаите на наличие на оплаквания имитиращи Ковид : трудно дишане, тежест в гърдите, температура, за които няма данни да се дължат на телесно заболяване и реално не се дължат на заразяване с Ковид, а на страховете и притесненията на пациентите.

Много хора в тази ситуация губят близки, което допълнително влошава усещането за сигурност, създава чувство за безперспективност за бъдещето и множество страхове за това как човек ще се справи със загубата и как ще продължи напред в пандемията.

При повечето хора една добре подбрана терапия от специалист психиатър би помогнала за намаляване на оплакванията и по-лесно преживяване на кризата Ковид.